maanantai 30. heinäkuuta 2012

Kiertomatkailua linja-autolla

Viiime viikolla tutustuimme miehen kanssa Vanhaan Liivinmaahan. Matka alkoi tiistai aamuna täältä Iisalmesta linja-autolla, illalla laivaan ja keskiviikkona maihinnousu Tallinnassa, josta jatkoimme matkaa oppaan johdolla.

Ensimmäinen pysähdys oli Eiveren kartanossa, jossa joimme päiväkahvit. Kartanon on suomalainen kunnostanut, mutta myynyt sen sittemmin japanilaisille.




Tarttoon saavuimme iltapäivällä, ohjelmassa oli kiertoajelua, kävelyä, ruokailu Wilde-ravintolassa ja majoitus Dorpat hotelliin. Illan suussa kävimme kasvitieteellisessä puutarhassa ja ilta olikin sitten vapaata ohjelmaa. Tartto on kaunis kaupunki, paljon puistoja ja sopivan kokoinen. Kaupungin läpi virtaa Ema-joki, jonka molemmin puolin on puistot. Tälläisiä kivoja keinuja penkkien sijaan voisi olla meilläkin, pitäisköhän antaa vinkki kaupungin puistopuolelle:




Seuraavana aamuna matka jatkui Otepäähän, jossa jalkauduimme vain lyhyen aikaa ja sitten jatkoimme kohti Latviaa. Ensimmäinen pysähdys siellä oli Sangaisten linna. Sinne emme menneet sisälle, jaloittelimme vain puistossa. Kyllä tuollakin voisi jotkut juhlat pitää....




Sittenpä olikin jo kahvin aika, joimme ne ihastuttavassa Tiklin kartanossa, johon tutustuimme sitten paremminkin. 






Sitten porhalsimme Turaidan linnan maille. Se on iso hieno alue linnoineen ja puistoineen:





Alunperin ruokailun piti olla Kropotkin linnassa, mutta remontin vuoksi söimme toisaalla.
Riikaan saavuimme illansuussa. Siellä oli ohjelmassa ensin kiertoajelu ja pieni kävely, jonka aikana ihastelimme Mikhail Eisensteinin suunnittelemia kauniita jugendtaloja:




Majoituimme Radisson Hotel Latvijaan ja siitä olikin hyvä lähteä iltakahville vanhaan kaupunkiin. Olimme miehen kanssa ensimmäistä kertaa Riikassa, emme kuitenkaan eksyneet, vaikka kaupunki onkin iso ja täynnä turisteja. Huomio kiinnittyi kauniisiin riikattariin, pitkäjalkaisia ja muodikkaasti pukeutuneita korkeissa koroissaan. Ikävä kyllä kerjäläisiäkin oli paljon.


Kauniita puistoja oli paljon, ihan keskustassa:




Aamulla oli kävelykierros oppaan johdolla vanhassa kaupungissa ja Riikan torilla. sitten taas bussiin ja matka kohti Rundalen upeaa linnaa, noin 80 km päässä Riikasta:





Täältä jatkoimme sitten Jurmalaan, siellä meillä ei ollut aikaa pitkään pysähtymiseen, kiertoajelu autolla ja piipahtaminen rannassa:




Ajelimme takaisin Riikaan ja illallinen oli Lido-ravintolassa, kiva paikka vähän keskustan ulkopuolella.

Lauantaina sitten olikin aikainen herätys, pitkä kotimatka alkoi... Tallinnan satamassa olimme sen verran ajoissa, että ennätimme miehen kanssa vielä Rotermannin sisäpihalle kahville ennen Superstarin lähtöä. Kotona olimme sitten puolenyön jälkeen...

Matka oli erittäin tiivistahtinen, vapaata aikaa jäi hyvin vähän, mutta säästyipä rahat kun ei ennättänyt joka paikkaan ostoksille;)  Oppaamme, virolainen Mari, oli mitä parhain. Teki kyllä töitä palkkansa eteen ihan sataprosenttisesti ja taitavampaa kuskia kuin Sergeimme, saa etsiä. Meitä matkalaisia oli kaiken kaikkiaan 34, vanhempaa porukkaa, minä ja mieheni olimme niitä nuorimpia:) Kaiken kaikkiaan hieno reissu!




Käsitöistä sen verran, että yhdet sukat matkan aikana neuloin ja toiset aloittelin. Yksi rp-työkin oli mukana, muutaman piston verran eteni.






Ai niin, säästä sen verran, että helle helli meitä siellä koko ajan, lähti meidän mukana tänne Savoon:)

maanantai 23. heinäkuuta 2012

Biscornu

Pitipä tulla esittelemään tekele, johon olen erityisen tyytyväinen, elikkäs ensimmäinen tekemäni biscornu:




Tallinnan reissua varten aloittelin pistelyä jo kotona. Malli on jo aiemmin mainitusta biscornukirjasta ja lanka on Fils a Soson HoHoHo.




Olin ajatellut käyttää tuon langan johonkin jouluiseen työhön, mutta sellaiseen siinä olikin liian hailakat värit.

Toinen puoli näyttää tältä:





Olen aina kammonnut tuota palasten yhteen liittämistä ja luullut sen olevan minulle hätähousulle liian vaativaa. Yllätys, yllätys se onnistui ihan helposti, mutta tarkkana piti olla!

Olen ihan ihastunut tähän tuotokseeni, varmaan tulen tekemään näitä vielä lisää.
On kiva kun oppii tekemään jotain uutta ja vieläpä ihan nättiä:)


perjantai 20. heinäkuuta 2012

Vanhat ja uudet Tallinnan tuliaiset

Kevättalvisella Tallinnan matkallani ostin Kaubamajasta oravakitin ja se osui käteeni viime viikolla malleja plärätessäni. Päätin oitis tehdä sen ennen uutta reissua. Vaihdoin pistelyn kankaaksi ruudullisen pellavan. Pistelystä tuli juuri sopivan kokoinen naulakkoa somistamaan:



Eikös olekin soma kurre!

Oravalla on kädessään mansikka, vaikka siitä tuli vähän kärpässienen näköinen, kun innostuin noita pilkkuja vähän liikaa laittamaan...




Tässä uudessa naulakossa roikkuu "pullokassi", vierellään tuo aiemmin tehty ostoskassinaulakko. Ostin Tallinnasta pellavaa, josta on aikomus joskus ommella samanlaiset kassit.





Viime yönä palasimme tytön kanssa Tallinnasta. Linja-autolla mentiin, yksi yö laivalla ja yksi yö hotellissa. On se vaan niin  ihanaa ahtaan hytin jälkeen päästä kunnon hotellihuoneeseen (Nordic Hotel Forum):




 Heti aamulla tyttö jäi keskustaan kauppoja katsastamaan ja minä kävelin Karnaluksiin. Matkalla piipahdin Abakhnan fabrics -kaupassa ostamassa nauhoja ym. pientä, siellä nauhat ovat kivassa järjestyksessä, joten pää ei mene ihan niin pyörälle kuin Karnaluksissa. Tosin tavara on hiukan kalliimpaa.

Lankasaalis, tarkoin harkittu. Aloittelin jo hotellissa illalla neulomaan sukkia uusilla 2,25 mm bambupuikoilla, tietysti uusista langoista:



Muliinilankoja, nauhoja ym. sälää:



Nauhat lähempää:




Ostin purkkikokoelmaani  Helinä Tilkin purnukan, melkein samanlainen minulla on ennestään isompana ja tuo karkkirasia piti ostaa laivalta ihan vaan tuon mansikkaisen peltipurkin vuoksi :




Sää oli Tallinnassa aurinkoinen. Aamupäivän ostosten jälkeen kävimme tällä kertaa kahvilla Maiasmokassa ja sen jälkeen lähdimme Rocca al Mareen. Sieltä tultua olikin jo kova nälkä ja tuttuun tapaan kävimme syömässä Peppersackissa. Vielä jaksoimme Stockmannille ja Kaubamajaan. Seuraavana aaumpäivänä pyörimme Virukeskuksessa ja Vanhassa kaupungissa. Tyttö teki tietenkin vaateostoksia ja jonkin verran ostimme hänelle kaikenlaista taloustarviketta tulevaa Jyväskylään muutoa varten. Voi että onkin olemassa kaikenlaisia ihania astioita ja huushollitavaroita!


Kotimatka sujuikin sitten laivalla ikkunalla istuen ja neuloen. Kuten kuvasta näkyy, siinä oli aika kylmä, piti kaivaa melkein koko vaatevarasto päälle ja look alkoi olla muutenkin jo aika ryytynyt :)




Ensi viikon tiistaina samalle suunnalle, lähdemme miehen kanssa tälläiselle reissulle.

Hei vaan seuraavaan kertaan!

torstai 12. heinäkuuta 2012

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Tulipa taas todistettua, että vanhat sanonnat, kuten tuo otsikko, pitävät paikkansa!
Creation Point de Croix -lehden Hors-Serie -numerossa Le style Country on ihastuttavat puut jokaiselle vuodenajalle. Lehdessä ne on viimeistelty reseptikirjan kanteen. Minä aloitin tekemään kesäpuuta ilman mitään suunnitelmaa, aioin tehdä siitä ehkä tyynyn tai vaikkapa koristella sillä jonkin pussukan. Pistelyn edistyessä keksin, että teen siitä neulavihkon, Kirsin minulle tekemää vihkoa mallina pitäen.





Ongelmaksi muodostui se, että pistely oli tehty pienelle pellavanpalalle, vihko piti siis tehdä muusta kankaasta ja ommella tuo pistely siihen kannen päälle. Arvatkaas tuliko oikean kokoinen...neulavihkoon piti tehdä vaikka minkälaisia korjauksia ja kursimisia jälkeenpäin, mutta ehkäpä seuraavalla kerralla suunnittelen paremmin. Ja onhan tämä vasta enimmäinen tekemäni neulavihko:)




Tuo rimpssukin piti ommella sattuneesta syystä päällepäin, vaikka se olisi paljon kivempi kankaitten väliin ommeltuna.




Sisälle ompelin (vinoon tietenkin) pussukan saksille, laitoin siihen magneettilukon, ettei sakset tipu reissussa, tämä on nääs minun matkaneulavihkoni. Vihkon takapuoli on tuota samaa kangasta kuin sisus. Että semmmonen tuskartelu, kuten aavistelinkin jo ennen aloitusta;)

Nyt olen tehnyt seimipistelyä vähän eteenpäin ja pari pistoa kerkesin aamulla tehdä yhteen kivaan oravatyöhön.

Loma alkaa olla aika lähellä. Tiistaina lähdemme tytön kanssa Tallinnaan, ollaan yksi yö laivalla ja yksi yö perillä. Kiva, pääsen käsityökauppoja kiertelemään ja kesäistä kaupunkia ihastelemaan.





Mukavaa viikonloppua!

lauantai 7. heinäkuuta 2012

Hellettä:)

Saapuihan helle Savoonkin, jokohan tänään heittäisi talviturkin...

Biscornukirjasta tein toisenkin mansikkaisen pistelyn:





Tein siitä kesäisen neulatyynyn itselleni. En löytänyt kirppikseltä enkä kaupoistakaan mansikkakuvioista kahvikuppia, mutta onneksi löytyi ihan sattumalta Prismasta pieni kulho ja tästä tuli aika kiva:






Voi kun minua onnisti, blogiystävä suostui vaihtamaan kanssani pari LHN:n mallia:





Näistä malleista olen taas niiiin iloinen! "Sweet little berries" päätyy aikanaan keittiön seinälle, ehkäpä vasta ensi kesänä ja "Season of plenty" -mallin pistelen tyynyksi jo tälle syksylle. Sain talvivaihdossa salaiselta ystävältäni "Season of rest" -pistelyn tyynyksi viimeisteltynä ja tykkäsin kovasti. Tarkoitus on hankkia vielä kevät -ja kesäaiheetkin.

Seuraavaksi on tarkoitus ommella neulavihko...saattapi olla melkoista tuskartelua. Moni on ihmetellyt kun olen ollut niin ahkerana ja saanut pisteltyä useamman pistelyn keskellä kiireisintä kesäaikaa. Hyvin ennätän kun lapset ovat jo isoja, kesäinen työni on ruumiillisesti raskasta, joten pitkille iltalenkeille ei ole tarvetta ja puutarhanhoitoa ei enää ole, vaan pikkuriikkinen parveke (kuva otettu alkukesällä):





En ole kaipaillut yhtään omakotitaloon tämän  kolmen vuoden aikana, mikä ollaan asuttu kerrostalossa. Puutarhaa voin harrastaa keittiön seinälle kertyvien ristipistotaulujen muodossa:)

Seuraavalla kerralla esittelyssa sitten se neulavihko, ehkä;)